среда, 15 апреля 2015 г.

Бузок

У багатьох країнах бузок використовується в якості цінної декоративної рослини, яке крім чудового аромату своїх квіток  бузок відрізняється невибагливістю в культивуванні.

Батьківщиною бузку є райони Малої Азії та Персії. Європа з бузком познайомилася тільки в шістнадцятому сторіччі нашої ери, а в Карпатах до цих пір її можна зустріти в дикому вигляді. З появою і назвою бузку пов'язано безліч легенд і переказів, причому у кожного народу є своя власна версія. 
У скандинавських легендах стверджується, що бузок була створена веселкою і сонцем,коли богиня Весни вирішила розбудити сонце і його постійну супутницю веселку на ім'я Ірис. Змішавши білі промені сонця і строкаті промені веселки, богиня Весни  обсипала ними землю і всюди - на луках, на гілках дерев виникали яскраві квіти. Але коли богиня дісталася до Скандинавії з усіх фарб веселки залишилася тільки бузкова, в результаті чого вся земля виявилася покрита ліловим бузком. 

У стародавніх греків була своя думка про походження назви бузку,що і виразилося у старовинній легенді про зустріч молодого Пана - бога лугів і лісів з прекрасною річковою німфою Сірінг - ніжною Вісницею ранкової зорі. Зустрівши Сірінг, Пан був зачарований її красою і ніжною грацією настільки, що залишив свої забави і вирішив з нею поговорити. Чомусь Сірінг злякалася Пана і спробувала втекти. Бажаючи її заспокоїти Пан пішов за нею, але сталося несподіване перетворення німфи в надзвичайно красивий кущ із запашними ліловими ніжними квітами. Звідси і пішла назва рослини «бузок» - по імені німфи Сірінг.
  У науковій класифікації назва бузку має походження від грецького слова «syrinx», що в перекладі означає «сопілочка» або «трубка».Ця назва відображає структурну особливість стовбурів і гілок бузку, що володіють м'якою серцевиною, при видаленні якої можна отримати трубочку придатну для виготовлення сопілки або дудки. З тієї ж давньогрецькою легендою бог Пан був винахідником флейти, яку він сконструював з гілочки куща бузку, бувшою раніше красунею німфою Сірінг.    
 З квітками бузку пов'язано безліч звичаїв і обрядів у різних народів. Молодих дівчат бузок використовувалася для гадання:щоб бути щасливою, потрібно було знайти квітку бузку з п'ятьма пелюстками.Особливо великою кількістю таких квіток відрізняється білий бузок, а лілові п'ятипелюсткові квіти зустрічаються значно рідше. При виявленні такого квітки щасливиці з'їдали його на щастя чи засушували між сторінок книг. Цей звичай у деяких місцях зберігся  і до нашого часу.




Комментариев нет:

Отправить комментарий